Lunchmaatjes

Foto: Nina Slagmolen

Lunch voor alle kinderen op alle Utrechtse scholen

Ilonka Bottema: ‘Lunch voor alle kinderen op alle Utrechtse scholen’

Eten op school. Ilonka Bottema kijkt mee in de klas. Scherp ziet ze dat het ene kind vol verwachting een boterham en een banaan uit een lunchtrommeltje haakt. Kwebbelend met het kind ernaast, maar dat heeft niets voor zich. Hoe kan zoiets?

We zijn intussen ruim een jaar verder. Er lopen ontelbare initiatieven om ‘honger op school’ te bestrijden. Een lege maag belemmert opletten, wakker blijven, een som maken. In Utrecht krijgen tien basisscholen elke dag een lunch afgeleverd voor alle kinderen tegelijkertijd. Geen scheve ogen daar. Op andere scholen zitten sommige kinderen met lege maag in de klas.

LunchMaatjes

“Ik wil dat alle scholen in heel Utrecht de kinderen een gezonde lunch bieden. Gratis. Zoals in heel veel steden op de wereld gebeurt, maar in Nederland kennen we dat nauwelijks of niet”, zegt Ilonka Bottema.

Ze werkt als head of impact voor de Stichting van cateraar Albron. Deze Stichting omarmde het jonge idee ‘LunchMaatjes’. Eerste plan: 43 Utrechtse scholen meenemen met elk gemiddeld 210 kinderen. Voor hen zouden dan in verschillende (bedrijfs) keukens in Utrecht lunches worden klaargemaakt.

“Dat kunnen de keukens van Albron en haar klanten zijn, maar natuurlijk ook van partners die zich bij deze coalitie willen aansluiten. Verzekeraar a.s.r. stelt nu al zijn keuken ter beschikking. Ideaal gezien gaat dit groeien tot een systeem in heel Utrecht waaraan elke school kan deelnemen. En vervolgens dient Utrecht als model voor het land”.

Geld en commitment

Met deze missie kwam Bottema naar de Utrecht Development Board: kan die helpen? Kunnen we samen ook een route uitzetten om de stad Utrecht tot voorbeeld te maken voor Nederland? UtrechtDB-lid Richard Kraan wist direct: dit doen past bij de Utrechtse traditie. “Opnieuw kunnen we tonen hoe Utrecht gezamenlijk iets aanpakt, schouders eronder in een publiek-private actie. Iedereen, inclusief bedrijven, uitdagen: de stad doet veel voor jou, wat doe jij terug voor de stad? Het draait niet om het geld; het gaat om het commitment in onze stad”.

Verbinden en versnellen

De afgelopen maanden hielp de UtrechtDB bij het uitzetten van de route om het ‘geen-honger-op-school’- doel te bereiken. Voorzitter Trude Maas: “Helemaal passend in ons motto: verbinden en versnellen”. Uiteindelijk, zo vat ze het samen in een beeld: “Einddoel is: een keuken in elke school”. Want een gymnastieklokaal bij school, dat is bijna vanzelfsprekend. Maar een keuken ontbreekt om lunches te bereiden op de lange dagen dat kinderen binnen de schoolhekken verblijven.

Jeugdeducatiefonds en Rode Kruis

Natuurlijk doken direct vragen op: hoe staat het met de verantwoordelijkheid van de ouders, krijgen de toch al zwaarbelaste scholen er weer een taak bij, wie betaalt dit, en wie stelt welke kwaliteitseisen? Trude Maas en de haren riepen –te gast  in het Toekomstpunt bij Mohamed Elkarouni- een reeks mensen rond de tafel, van wie ze wisten dat zij over deze kwestie willen nadenken en stappen zouden kunnen zetten. Onder hen Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds. Dat fonds draait al jaren samen met het Rode Kruis aan diverse wielen om kinderen een gezonde lunch te verschaffen. Hij schudde het hoofd: er zijn veel piepkleine en grote stromen geld voor dit doel. Ook van het rijk; maar zo snel als er een geldstroom op gang komt, zo onverwacht is daar ook weer een einde. De rijksregeling ‘Schoolmaaltijden’ zou eind 2024 stoppen, en pas op Prinsjesdag kwam het definitieve bericht van voortzetting.

Op weg naar oplossing

Aan de ronde tafel van de UtrechtDB afgelopen voorjaar ook scholen en hun koepels, ouders, gemeente-afgevaardigden, directeur Anna Kesler van het K.F.Heinfonds, voorzitter Ronald van Maldegem van Ondernemersfonds Utrecht en voorzitter Peter Steijn van de Voedselbank Utrecht.

Ilonka Bottema: “De UtrechtDB heeft het initiatief groter op de kaart weten te zetten in Utrecht. Zij heeft toegangen gecreëerd. We konden verkennende gesprekken voeren en er kwamen meer invalshoeken. Ik zie steeds meer mogelijkheden op weg naar een oplossing”.

Structureel lunches invoeren

Welke stappen volgen nu? Ilonka Bottema: “Geconcentreerd in één gebied structureel lunches invoeren op alle basisscholen. Ik weet dat er in Overvecht al heel veel gebeurt. We zien nu een werkend model voor ons, en daar zouden we vervolgens een compleet systeem kunnen invoeren”.

“Een keuken voor elke school is een mooi beeld, maar dat hoeft niet. Je haalt dan wel de productie in de school, wat wel de kans biedt om ook aan voedingseducatie te doen. Er zijn genoeg keukens in de wijk en de stad om lunches te verzorgen. En denk ook eens aan buurtkeukens, samen in de keuken staan voor scholen in de eigen buurt”.

Alle interviews

30-10-2022 | "Meer succesformules maken voor goede stedelijke debatten" - Tessa Hagen
01-03-2016 | "Nu kan het nog" - Maarten van Bottenburg
17-02-2015 | "Onafhankelijk legt de UDB contacten" - Nicoline Meijer
24-11-2014 | "UDB stimuleert sociaal ondernemen" - Cas van Arendonk
14-10-2014 | "UDB opent deuren" - Wilma Heideman
12-09-2014 | "Stimuleren en verbinden'" - Robert Koch


» » Lunch voor alle kinderen op alle Utrechtse scholen