Maart 2024
Foto: Juri Hiensch

Bruggen tussen klein en groot, praktijk en papier

Elke dag zien we dat bruggen slaan in Utrecht dringend nodig is. Bij gezondheid en preventie, bij initiatieven rond de lokale arbeidsmarkt, bij het gebruik van de steeds schaarsere ruimte in de stad. Komen lokale initiatieven aan bod bij de gemeente in aanbestedingen voor het sociaal domein? Werken onderwijsmensen en beleid in dezelfde richting? Wij kijken wie wat kan doen om bruggen te slaan. Zoals we deden met onze Open Brief Bewegen (pdf) We gaven daarin aan -na gesprekken met belanghebbenden- wie wat kon doen om bewegen te bevorderen. Dat bleken heel wat meer partijen te zijn dan sportclubs en de gemeente. Natuurlijk. Of lees onze Open Brief Ruimte (pdf) met aansporing richting een Regeringscommissaris voor de Utrechtse ruimtelijke beknelling.

UtrechtDB-columnisten

In deze voorjaars-Nieuwsbrief onze recente columns, bij toerbeurt geschreven door UtrechtDB-leden. Samenwerking en nog eens samenwerking klinkt als oproep uit alle columns. Dat geldt overal: gezondheid, arbeidsmarkt, onderwijs, schaarse ruimte. Werk samen met je buren, ken je bedrijventerrein en je straat. En zorg voor betere binding tussen burgers en bedrijven en stadsbestuur. Het Utrechts collectief geheugen verdient een oppepper. “Is het ‘voegwerk van de stad’ ook toe aan restauratie, net als de Domtoren?”

Columns van UtrechtDB-leden

Foto: Mike Bink

De Utrechtse Matrix, slimme en constructieve werkelijkheid

Cor Jansen ziet een wereld die probleem-georiënteerd is en uitnodigt tot vooral stilzitten en passiviteit. Ook Utrecht verkeert volgens hem deels in een werkelijkheid waarin ondernemerschap, innovatiekracht en out-of-the-box denken en handelen ver weg is. Het kan anders, toont hij met inspirerende voorbeelden in de stad. (13 februari 2024)

Lees meer

Foto: Olivier Huisman

Anders kijken naar talent

Utrecht kan koploper worden op leren en ontwikkelen, als we bereid zijn om niet meer in hokjes te denken. Aldus Nicoline Meijer in haar column. Ze pleit voor gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, ondernemingen en onderwijs. (31 januari 2024)

Lees meer

Foto: Jan Buteijn

Stedelijk voegwerk van Utrecht vraagt onderhoud

De goed draaiende economie van Utrecht die meer kijkt naar sociaal-maatschappelijke kanten van de stad. Dat wenst Richard Kraan Utrecht toe. Hij maakt zich zorgen over haperende onderlinge verbindingen. Het collectief geheugen vertoont gaten. “Is ons ‘voegwerk’ ook toe aan restauratie, net als de Domtoren?” (16 januari 2024)

Lees meer

Foto: Robert Oosterbroek

Omzien naar 2023: verbinden in 2024

In Utrecht liggen ravijnen die een brug behoeven. Wie in de stad kan wat doen om bruggen te slaan? Of het nu gaat om gezondheid, arbeidsmarkt, schaarse ruimte. Trude Maas: ‘De UtrechtDB is wel eens beschreven als ‘de thermometer van de stad’. Op naar 2024 om dat opnieuw waar te maken.’ (19 december 2023)

Lees meer

Foto: Angeliek de Jonge

De school als tussenruimte

Anko van Hoepen, bezoeker van een groep 7 in De Meern, op Paarse Vrijdag (tweede vrijdag van december) hoorde over ‘zijn wie je bent’ en ‘elkaar respecteren’. Onder de indruk van de kinderen citeert hij filosofe Hannah Arendt. Zij zegt dat school er niet is om leerlingen een nieuwe (betere) samenleving te laten maken. De school dient als tussenruimte tussen gezin en de ‘grote’ maatschappij. Toch hoopt Anko van Hoepen stiekem dat deze kinderen de maatschappij straks een beetje mooier maken. (12 december 2023)

Lees meer

Foto: Jeroen Hermkens

Winkelen in verborgen ateliers

Beeldend kunstenaar Jeroen Hermkens toont in een filmpje zijn Utrecht in Delfts blauw. Gemaakt op steengoed in samenwerking met Bam Keramiek op de Springweg. ‘In de hele stad zitten ateliers en werkplaatsen verborgen waar de drang tot creatie niet te stoppen is. Doe daar eens je boodschappen!’ (28 november 2023)

Lees meer

Foto: Jan Jenner

Gezondheid in Utrecht onder vergrootglas

Twee grote internationale conferenties over gezondheid en gezonde leefomgeving doen in november 2023 Utrecht aan. Niek de Wit roept op, alle discussies daar te vertalen naar de praktijk hier. ‘Laten we doorpakken, en gezamenlijk van Utrecht de gezondste stad van Nederland maken’. (14 november 2023)

Lees meer

Hoe wij werken

Bekijk de video "Wij zijn de Utrecht Development Board"

De standaard werkwijze van UtrechtDB zoekt naar de stem en ervaring van de burgers zelf.

Wij nodigen verschillende belanghebbenden uit om een thema scherper te krijgen en zicht op de aanpak ervan te verbeteren. In verschillende sessies brengen we mensen bij elkaar die allemaal een stukje van de oplossingen in handen hebben. Ze leren elkaar kennen, ze pakken soms meteen dingen op. Waar niet, gaan we verder met verbinden door ad hoc bijeenkomsten te organiseren.

Foto Ramon Mosterd

Volg onze visie

Elke veertien dagen (behalve in juli en augustus) verschijnt een nieuwe vondst of inzicht in een column van de UtrechtDB-leden. Zij onthullen in hun column vaak wat achter de schermen borrelt om de stad nóg beter en gezonder te maken. Waar het nodig is de UtrechtDB-missie te realiseren: verbinden, versnellen, verzilveren. Wilt u op onze relatielijst voor alerts? Klik hier.

Helft van raadsperiode achter de rug

Met de helft van raadsperiode 2022 –2026 achter de rug blijft het nuttig onze Meetlat (pdf) te lezen met het noodzakelijke ‘hoe’ en ‘wat’ voor Utrecht in de komende krappe twee jaar. Met deze focus laten raadsleden en wethouders zich wellicht minder ondersneeuwen door de energievretende ‘hype of the day’.

Wissels bij UtrechtDB

We spreken Rien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits. In 2023 besloten ze, los van elkaar, dat het tijd werd de Utrecht Development Board te verlaten. Rien Nagel na bijna 15 jaar, Kees Rutten na zes jaar en Monique Mourits na vier jaar.  De kracht van de Utrecht Development Board? Eenstemmig: ‘Het cement van de stad versterken, met eigen koers, los van de politiek’. Lees hier het interview.

Nieuwkomer in 2023 bij UtrechtDB is Bouchra Dibi, directeur van Stichting Krachtwijken: ‘Er is nog een hoop werk te doen als het gaat om de verbindingen tot stand te brengen tussen bewoners in onze Utrechtse krachtwijken en organisaties’.

Onze Open Brieven: over Ruimte en over Bewegen

Illustratie: Jeroen Hermkens

Hoe en waar wonen Utrechtse verpleegkundigen, monteurs en politieagenten? Waar komen kansen voor lopen, fietsen, openbaar vervoer nu het kabinet miljarden aan Utrecht belooft voor onder andere een nieuwe Merwedelijn? Kijk naar een blik in onze Open Brief Ruimte (pdf). En onze eerdere Open Brief Bewegen (pdf)

Utrecht Development Board | www.utrechtdb.nl | info@utrechtdb.nl
-