Oktober 2024
Foto: Nina Slagmolen

Naar schoollunches in heel Utrecht

‘Maak een einde aan de 10.000 lege kindermagen die burgemeester Dijksma geschokt moest melden in haar laatste Nieuwjaarstoespraak’. Dat schrijft voorzitter Trude Maas in onze meest recente column. De Utrecht Development Board zette zich afgelopen maanden in om een vast patroon en programma met structurele middelen van de grond te krijgen voor schoollunches in Utrecht. Zie ons gesprek met initiatiefnemer Ilonka Bottema. Onze inzet heeft alles te maken met de armoede die vaak onzichtbaar in de stad heerst. Ook UtrechtDB-leden politieman Jop Bertels en voedingsexpert Jan Willem Steunenberg schrijven erover. En lees de aanpak van Bouchra Dibi.

UtrechtDB-columnisten

In deze najaars-Nieuwsbrief onze recente columns, bij toerbeurt geschreven door UtrechtDB-leden.

Columns van UtrechtDB-leden

Foto: Nina Slagmolen

Minder lege kindermagen in Utrecht

Schoollunches voor elk kind in heel Utrecht, dat moet lukken volgens Trude Maas. Ontzorg de scholen, ontwerp een vast patroon en programma met structurele middelen. (17 september 2024)

Lees meer

Foto: Maaike Jongerius

Bouwen op de nieuwe Domtoren

Steven de Waal geniet van de slanke Dom, gerenoveerd met aandacht voor behoud van oude stenen en hergebruik. Zijn column legt een parallel met Leidsche Rijn, ‘grootschalige uitbreiding met een kleinschalige en diverse vormgeving’. Utrecht weet raad met inspirerende combinaties van oud tot heel oud met modern. (3 september 2024)

Lees meer

Illustratie: Argibald

Utrecht voor beginners; een snelcursus

Trude Maas pleit voor actieve inburgering van nieuwe bestuurders op het stadskantoor en bij organisaties. Dat betekent inwerken in de stad, kennismaken met het collectief geheugen en de stijl van Utrecht. Met een stimulerende rol van de gemeente, als hoeder van de kwaliteit van de stadse gemeenschap.  (11 juni 2024)

Lees meer

Geen enkel kind in Utrecht heeft honger!

Jop Bertels in zijn column: ‘Ook in mijn werk bij de Utrechtse politie word ik dagelijks geconfronteerd met de effecten van armoede op onze samenleving. Armoede heeft vele gezichten, maar een van de meest schrijnende aspecten ervan vind ik toch wel de impact op kinderen. Gelukkig zijn er dan ook in Utrecht verschillende organisaties en initiatieven die zich inzetten om gezinnen in armoede te ondersteunen. (14 mei 2024)

Lees meer

Foto: Rogier Boogaard

Bruggen bouwen in Krachtwijken

Welzijnswerk en gemeente bieden veel aan in Krachtwijken, maar dat bereikt lang niet altijd de mensen om wie het gaat. Bouchra Dibi weet oplossingen die bruggen kunnen bouwen. Ze pleit voor het actief betrekken van bewoners bij beleid en besluitvorming, voor openheid en vertrouwen.  (23 april 2024)

Lees meer

Foto: Juri Hiensch

Schaduwzijden van groei en bloei

‘Hoe houden we Utrecht leefbaar en toegankelijk voor alle Utrechters?’ vraagt Joost van Hoorn. Hij ziet naast groei en bloei in de stad stevige schaduwzijden. ‘Alleen de gemeente kan als hoeder van het algemeen belang de regie pakken. Gelukkig doet de gemeente dat steeds nadrukkelijker en zelfbewuster’. (9 april 2024)

Lees meer

Foto: Ruben Drenth

Gezond eten, daar knapt Utrecht van op!

Jan Willem Steunenberg pleit voor voedseleducatie op school. ‘En voorkom dat fastfoodketens iedere lege plek in winkelgebieden en stationsomgevingen kunnen invullen’. (26 maart 2024)

Lees meer

Foto: Stijn Doors

Bedrijven die een nieuwe jas willen

De schijnwerper staat vaak op jonge startende ondernemers, ook in Utrecht. Maar er is meer. Her en der duiken experimenten op bij bestaande bedrijven. Utrecht lijkt een koploper, zegt Trude Maas. (12 maart 2024)

Lees meer

Hoe wij werken

Bekijk de video "Wij zijn de Utrecht Development Board"

De standaard werkwijze van UtrechtDB zoekt naar de stem en ervaring van de burgers zelf.

Wij nodigen verschillende belanghebbenden uit om een thema scherper te krijgen en zicht op de aanpak ervan te verbeteren. In verschillende sessies brengen we mensen bij elkaar die allemaal een stukje van de oplossingen in handen hebben. Ze leren elkaar kennen, ze pakken soms meteen dingen op. Waar niet, gaan we verder met verbinden door ad hoc bijeenkomsten te organiseren.

Foto Ramon Mosterd

Volg onze visie

Elke veertien dagen (behalve in juli en augustus) verschijnt een nieuwe vondst of inzicht in een column van de UtrechtDB-leden. Zij onthullen in hun column vaak wat achter de schermen borrelt om de stad nóg beter en gezonder te maken. Waar het nodig is de UtrechtDB-missie te realiseren: verbinden, versnellen, verzilveren. Wilt u op onze relatielijst voor alerts? Klik hier.

Ruim de helft van raadsperiode achter de rug

Met ruim de helft van raadsperiode 2022 – 2026 achter de rug blijft het nuttig onze Meetlat (pdf) te lezen met het noodzakelijke ‘hoe’ en ‘wat’ voor Utrecht in de komende anderhalf jaar. Met deze focus laten raadsleden en wethouders zich wellicht minder ondersneeuwen door de energievretende ‘hype of the day’.

De barcode en onze Open Brieven

Illustratie: Gemeente Utrecht

Komende tijd buigen we ons over de barcode, het instrument uit de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 van de gemeente. Een toets naast onze eerdere visies op de vraag hoe en waar Utrechtse verpleegkundigen, monteurs en politieagenten wonen. Waar komen kansen voor lopen, fietsen, groen, infrastructuur, broodnodige voorzieningen zoals huisartsenpraktijken. Werp een blik op onze Open Brief Ruimte (pdf). En onze eerdere Open Brief Bewegen (pdf)

Utrecht Development Board | www.utrechtdb.nl | info@utrechtdb.nl
-