Column Jop Bertels
Geen enkel kind in Utrecht heeft honger!
Utrecht, waar de bruisende energie van een stad samensmelt met de knusse warmte van een dorp. Waar de charmante grachten, historische gebouwen en levendige pleinen je het gevoel geven dat je thuis bent, zelfs als je hier voor het eerst komt. Een stad waar de kracht van het sociale weefsel voelbaar is in elke straat.
Maar te midden van al die warmte en verbondenheid heerst ook een verborgen realiteit van gezinnen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Volgens recente statistieken leven ongeveer 23.000 huishoudens in Utrecht van een minimum inkomen. Dit betekent dat duizenden mensen, waaronder veel kinderen, dagelijks te maken hebben met de stress en de ontberingen die gepaard gaan met financiële tekorten.
Politie ziet effecten armoede
Ook in mijn werk bij de Utrechtse politie word ik dagelijks geconfronteerd met de effecten van armoede op onze samenleving. We komen in aanraking met gezinnen die worstelen om de huur van hun woning te betalen, ouders die wanhopig proberen om hun kinderen te voeden en te kleden met beperkte middelen. Utrechters die geen uitweg meer zien, met in sommige gevallen huiselijk geweld, diefstal of drugsmisbruik als gevolg.
Armoede heeft vele gezichten, maar een van de meest schrijnende aspecten ervan vind ik toch wel de impact op kinderen. Honger op jonge leeftijd kan verwoestende gevolgen hebben voor de fysieke en mentale ontwikkeling van een kind. Het belemmert hun vermogen om zich te concentreren op school, vermindert hun leerprestaties en verhoogt het risico op gezondheidsproblemen op lange termijn. Bovendien kan het een gevoel van schaamte en isolatie veroorzaken, waardoor deze kinderen het gevoel hebben dat ze er niet bij horen.
Zorgen over maaltijd
Terwijl hun leeftijdsgenoten zich zorgen maken over welke game ze gaan spelen of welk supreme kledingstuk ze zullen dragen, maken zij zich zorgen over waar hun volgende maaltijd vandaan zal komen. Om maar weer de parallel naar mijn eigen vakgebied te trekken: armoede berooft kinderen van de kans om een gelukkig en gezond leven te leiden, iets wat geen enkel kind zou moeten worden ontzegd.
Het is belangrijk om te erkennen dat armoede niet alleen een kwestie is van individuele verantwoordelijkheid, maar ook van structurele ongelijkheden en sociale onrechtvaardigheden. Gelukkig zijn er in Utrecht verschillende organisaties en initiatieven die zich inzetten om gezinnen in armoede te ondersteunen. Voedselbanken spelen uiteraard een cruciale rol door voedselpakketten te verstrekken aan gezinnen die het moeilijk hebben om rond te komen. De gemeente Utrecht die met haar U-pas recreëren in Utrecht met een smalle beurs alsnog mogelijk maakt. Maar zeker ook lokale initiatieven zoals de ontbijttassen van Mohamed Elkarouni of Stichting LunchMaatjes dragen bij aan een Utrecht waarin geen enkel kind honger hoeft te lijden.
Lokale leiders zoeken samenwerking
Ook de Utrecht Development Board, die zich ten doel stelt het potentieel van Utrecht ten volle te verzilveren, maakt zich zorgen over de groeiende armoede. Kinderen die met een leeg trommeltje op school komen. Volgende week, op 21 mei, organiseren wij daarom een bijeenkomst waar lokale leiders van maatschappelijke organisaties, uit het bedrijfsleven en verschillende burgerinitiatieven de koppen bij elkaar steken. Samen het gesprek aangaan om dit thema te verdiepen, te zoeken naar meer samenwerking en waar mogelijk te versnellen.
Ik kijk ernaar uit om hierbij te zijn. Om het sociaal domein in Utrecht verder te versterken. Om de strijd met armoede aan te gaan, zodat geen enkele inwoner van Utrecht zich buitengesloten of vergeten hoeft te voelen. Waar eenieder de warme gevoelens mag ervaren van een stad waar je je thuis voelt, ongeacht je financiële situatie.
Samen kunnen we dat verschil maken!
Jop Bertels
Lid Utrecht Development Board
"Utrecht kan van kunstenaars profiteren"
"Had iemand ooit van Bilbao gehoord zonder het Guggenheim museum?" Jeroen Hermkens, beeldend kunstenaar en UDB-lid, pleit voor meer zichtbare kunst en cultuur in Utrecht. "We snakken naar schoonheid" zegt hij. En hij ziet dat grote culturele projecten een verrassende invloed hebben. "De bouw van het Antwerps Museum MAS heeft in korte tijd een verpauperde wijk een ander imago gegeven".
> Lees het hele interview