Column Trude Maas
Scherper oor van Stadskantoor, luider stem uit de stad
Je hoeft geen nieuwsfreak te zijn om te weten dat onze gemeente binnenkort aardig blut zal zijn. Dat geldt overigens niet alleen voor Utrecht. Binnenkort krijgen we het Ravijnjaar immers. In 2026 komt er een nieuw financieringssysteem.
Kort samengevat: minder geld vanuit Den Haag, en tegelijkertijd meer taken voor de gemeente. Ook een soort kettingzaag dus. Waar kennen we dat ook alweer van?
De spanning loopt steeds verder op. Nog even en de gemeentes gaan samen procederen tegen het rijk. Dat maakten we nog niet eerder mee.
Rode cijfers dreigen
Als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voert onze eigen burgemeester de club van gemeentes aan. Utrecht zit dus zeker dicht bij de actie en het vuur.
Je kunt hopen dat het meevalt, maar ongeschonden zullen we er zeker niet uit tevoorschijn komen. Hier niet, noch in andere gemeentes.
Gemeentes kunnen maar beperkt zelf geld ‘maken’. Er zijn wel wat gemeentelijke belastingen natuurlijk. Maar de opbrengst daarvan staat niet in verhouding tot het bedrag dat ze krijgen van het rijk uit het zogeheten Gemeentefonds. Dus hoe je het wendt of keert, er dreigen rode cijfers.
Ambities en dilemma’s genoeg
Wat kun je nog meer doen dan naar de rechter stappen?
In ieder geval in overleg gaan met je inwoners, lijkt me. Dat die zullen knorren over gestegen WOZ-lasten (Onroerendezaakbelasting), en de parkeertarieven, is geen verrassing. Maar met klagen komen we er niet. Dat weet ook de klager heus wel. Op de pof kopen mag dan in bepaalde kringen wel een trend zijn, slim is het niet. Ook niet voor de stad natuurlijk.
Er zit niets anders op dan te kiezen of te delen. Vluchten kan niet meer. Willen we een zwembad of een bus die vaker rijdt. Willen we eten op school of betere opvang voor daklozen. Rood asfalt of woningen voor statushouders. Een tram door de stad, of de wegen onder groen verstoppen, zoals we dat met de A2 gedaan hebben?
Ambities genoeg, en nog meer dilemma’s.
Positieve kanten bij crisis
In onze stad zijn we gewend dingen op te lossen door samenwerken. We komen niet weg door de keuzes te delegeren aan de mensen die we in 2026 weer voor vier jaar in de gemeenteraad gaan kiezen. Zij hebben immers ook de wijsheid niet in pacht. Samen weten we veel meer. Nodig is dus een scherper oor uit het Stadskantoor, luider stem uit de stad.
Elke crisis heeft gelukkig ook positieve kanten. Deze ook, denk ik. Want is er geen beter moment om ons allemaal bij het kiezen of delen te betrekken? Energie genoeg in de stad: kijk maar naar de initiatieven die her en der ontstaan zijn. Of het nu gaat om de energietransitie of om de voedselbank. Om het programmeren van het buurthuis of om het repair café.
Tap kennis af
Met al die kennis en energie moeten we de gemeenteraad en het stadsbestuur toch goed kunnen helpen bij de keuzes die komen?
Ook een prachtige kans om het vertrouwen in ons bestuur te herstellen. Aan een ronde tafel blijken bestuurders, politici en ambtenaren gewoon mensen die zich een slag in de rondte werken voor een aantrekkelijke stad. En wij ontdekken hetzelfde als sommige Haagse ministers: het is allemaal heus wat ingewikkelder dan je denkt.
Een mooi moment dus om eens echt werk te gaan maken van de betrokkenheid van burgers. Tap de kennis af. Luister. Over en weer. Je bereikt dat meer mensen zich realiseren dat je moet kiezen of delen, en dat de bomen niet tot in de hemel reiken. Niet in Overvecht en ook niet langs de Singel. En in Amelisweerd?
Samen keuzes maken
In het Ravijnjaar gaan we ook nog eens naar de stembus.
De UtrechtDB maakt dan altijd een soort rolmeter of duimstok voor verkiezingsprogramma’s. Die Meetlat zal ook dit jaar een aantal prioriteiten bevatten. Met als nummer 1, 2 en 3: hoe gaan we samen de keuzes maken. Met veel beloven en weinig doen schieten we niet op. Met mopperen op ‘zullie’ ook niet.
Kiezen en delen van verantwoordelijkheid, daar zullen we steeds beter in moeten worden.
Laten we de partij die dat het geloofwaardigst en creatiefst aanpakt dus een kans geven.
Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board
![Kiezen in het Ravijnjaar: scherper oor van Stadskantoor, luider stem uit de stad]](/assets/images/pasfotos/trude_maas_2.jpg)
Home » Columns » Kiezen in het Ravijnjaar: scherper oor van Stadskantoor, luider stem uit de stad


"De culturele sector is hechter geworden"
Quinten Peelen, directeur K. F. Hein Fonds, ziet na de Corona-verlamming de levenslust van de culturele sector in en om Utrecht opleven. “Ik denk dat we een tijd ingaan van experimenteren, nieuwe vormen. En delen, via open source of fysiek” zegt hij in ons interview bij vertrek uit de Utrecht Development Board. “Corona maakt dingen mogelijk die heel moeilijk leken”.