Column Petra Pluimers
Minder drempels, meer bewegen
In 2022 zijn Nederlanders minder gaan bewegen. Minder lopen en fietsen dan in de vijf jaren daarvoor. Hoe kan het zijn dat de cijfers niet omhoog gaan voor ‘matig intensieve inspanning’ maar juist dalen, zoals onderzoek laat zien? Welke aanpak is nodig om het doel te behalen dat de overheid in 2017 stelde: ‘In 2040 voldoet 75 procent van de Nederlandse bevolking aan de Beweegrichtlijnen’. Toen die richtlijnen in 2017 werden ingevoerd, voldeed 47 procent van de volwassenen hieraan. In 2022 was dat 44 procent.
De financiën
De kosten van sporten en bewegen liggen hoog, soms zelfs heel hoog. Denk aan contributies maar ook aan sportkleding. Waar het voor de ene persoon (goed) betaalbaar is, lukt dat een ander helemaal niet. Dit is al jaar en dag zo. Maar willen wij echt meer bewegen, dan moeten we ook kritisch kijken naar al deze kosten.
Laat ik als voorbeeld eens mijn (puber) zoon nemen. Door een groeispurt in zijn voeten heeft hij voortdurend last van een pijnlijke hak, wat hem belemmert in zijn voetbaltraining. Speciale zooltjes, duurdere (leren) voetbalschoenen en fysio behandelingen helpen hem gelukkig pijnvrij voetballen. Heel fijn, want juist tieners sporten steeds minder en minder. Kosten? Denk snel aan 350 euro per half jaar. Dat is veel, maar gelukkig kunnen wij dit als ouders betalen.
Kansenongelijkheid? Jazeker!
Voor andere gezinnen is dit niet haalbaar en is het misschien wel de reden dat hun zoon (tijdelijk) stopt met voetballen. Kansenongelijkheid? Ja zeker !
Vaak hoor je: ‘Er zijn genoeg subsidiepotjes en mogelijkheden om dan toch het kind te laten sporten’. Natuurlijk zijn die er, gelukkig! Maar het is vaak een zoektocht, soms een doolhof van aanvragen. Dan heb ik het niet eens over eventuele schaamte die komt kijken bij een ouder. Wat ik hiermee wil zeggen? Maak nou eens alle facetten van het sport- en beweegdomein goedkoper, zowel contributie als alle mogelijke kosten aan sportmaterialen, schoeisel, enzovoort! Investeer in sport en beweegaanbieders, begeleid, help, stimuleer en activeer alles en iedereen die zijn steentje bijdraagt aan meer bewegen. Verlaag de drempel voor het aanvragen van subsidie.
De openbare ruimte
En kijk om je heen, niet alleen naar de dure sportschool, het sportcomplex en de atletiekbaan. De wijk, de stad, zie het als een openbare beweegplek! Zorg voor vernieuwde beweegmogelijkheden, voor jong en oud. Goede fietspaden en stoepen, wandelroutes, speeltuinen, parken, voetbalveldjes en noem het maar op. Investeer in die openbare ruimte, juist nu, juist om die doelstelling(en) van 2040 te behalen!
Investeren, stimuleren
Het onderwijs en de werkplek zijn ook belangrijk om in te investeren, van jongs af aan al. Niet alleen een gymles, niet alleen een werkuitje op de golfbaan, maar dagelijks het bewegen integreren is essentieel! Gewoon altijd en overal. Stimuleer mensen de trap te pakken en niet de lift, geef kinderen eens een toffe rekenles buiten, investeer in beweegbanken, sta-bureaus of fiets-stoelen. Om met elkaar het beweegdoel van 2040 te halen!
Kisten met groente en fruit in elke wijk
Tot slot nog een oproep voor (een hogere) accijns op tabak, alcohol, snoep en fastfood (doen!) en maak alle gezonde voedingsmiddelen goedkoper. Misschien zelfs wel gratis? Ik heb wel eens gedacht “Hoe zou het zijn als er op iedere hoek van de straat (of in elke wijk) gratis fruit ligt voor een ieder”? Gewoon in een paar grote houten bakken. En niet eventjes maar structureel? In het begin onwennig, maar na langere tijd helpt het misschien mee aan de gezondheid van iedere inwoner?
Ik liep laatst namelijk binnen bij het ASR-kantoor in Rijnsweerd, daar stonden manden met fruit in de hal. Toen ik aan de receptioniste vroeg of deze manden wel eens leeg waren, antwoordde ze lachend ‘Elke dag is alles op, mensen lopen langs en pakken graag een lekker stuk fruit’.
Dat stemde mij dan weer positief, dat wel!
Petra Pluimers
Lid Utrecht Development Board
"De culturele sector is hechter geworden"
Quinten Peelen, directeur K. F. Hein Fonds, ziet na de Corona-verlamming de levenslust van de culturele sector in en om Utrecht opleven. “Ik denk dat we een tijd ingaan van experimenteren, nieuwe vormen. En delen, via open source of fysiek” zegt hij in ons interview bij vertrek uit de Utrecht Development Board. “Corona maakt dingen mogelijk die heel moeilijk leken”.