Column Trude Maas

Omgaan met gewone mensen

Het is de tijd van de jaarafsluitingen en het terugblikken.
Verleidelijk om het veel over het virus te hebben natuurlijk. Wat we ervan weten, en wat nog niet. Hoe we het allemaal ervaren, nu het allemaal heftiger is geworden. En ook wat de naweeën straks zullen blijken te zijn.

Maar het gewone Utrechtse leven gaat ondanks alles gewoon door. Met het afscheid van een waarnemend burgemeester en de komst van een nieuwe. Dus ook van Peter den Oudsten een terugblik. Interessant, want hij doet dat vanuit een jarenlange en brede ervaring.

Rug naar inwoners

Opvallend is bijvoorbeeld dat hij de gemeenteraad adviseert: ga minder met jullie gezicht naar de bureaucratie staan, want dan sta je met je rug naar de inwoners die je vertegenwoordigt. Meer verbinding zoeken met en tussen de burgers, is de boodschap. Je niet verliezen in te gedetailleerde debatten en moties, maar de buitenwereld naar binnen brengen.

Laat dat nu precies de missie zijn van de UtrechtDB. Een thermometer van de stad, ten dienste van de kwaliteit van de stad.

Appen en filmpjes

Den Oudsten geeft een richting aan.
Namelijk de manier waarop we spreken met elkaar. Het fenomeen vlogger en influencer is inmiddels tot veel meer mensen doorgedrongen. Waar de rijksoverheid zich nog bedient van persconferenties en geschreven stukken, die ‘per ongeluk’ kunnen uitlekken, gaat de burger inmiddels in contact op heel andere manieren. Appen neemt de plek van bellen, filmpjes vervangen sollicitatiebrieven. Demonstraties poppen up middels WhatsApp-groepen. Ook burenhulp trouwens.

Infographic legt uit

De UtrechtDB-leden volgen elk op hun interessegebied het beleid en de communicatie daarover van de gemeente. Dan zie je dat daar ook grote veranderingen plaatsvinden. Niet als revolutie, maar met kleine doch consistente stappen. Meer beelden, minder woorden.
Een overzicht van de activiteiten in Overvecht
Of: wie wil zien waar de gemeente ons geld aan uitgeeft krijgt deze infographic voor haar neus.

Wat de burger beweegt

De zoektocht naar samenwerking tussen staande organisaties (zoals de gemeente) en de inwoners van de stad vordert steeds een beetje. Wij moeten kunnen snappen hoe bestuur en ambtenaren werken. Maar voor hen is het ook geen sinecure steeds gevoel te houden voor de bewegingen van de inwoners. Hoe gaan professionals om met gewone mensen?
Van een maal per vier jaar verkiezingen zijn we naar ‘inspraak’ en ‘participatie’ gegaan. Dat is altijd nog een -gepland- eenrichtingverkeer. Daar helpen die mooie plaatjes een beetje bij.

Maar andersom: het blijft lastig voor de raad en voor de gemeente gevoel te krijgen wat er allemaal spontaan beweegt in de ontelbare Facebook-uitwisselingen en bij WhatsApp-groepen. En te zien wat relevant is, en wat niet.

UtrechtDB legt verbindingen

Het is nu net in dat tussengebied waarin de UtrechtDB zich wil bewegen. Zonder belangen, met een open mind. Met goede netwerken op vele fronten, bij de denkers en bij de doeners.
Wij hebben ook dit jaar weer gezien hoe actief velen in de stad zijn, vaak geheel onzichtbaar.
Het is onze missie om verbindingen tussen die bewegingen te bewerkstelligen, zodat er versnelling kan komen.

Ook wij in beeld

En ook wij zien dat we meer beeld moeten gebruiken.
Vandaar dat we in het nieuwe jaar een kleine animatie presenteren aan onze contacten. Die we hierbij graag lanceren: ‘Wij zijn de Utrecht Development Board’.



Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board

Omgaan met gewone mensen]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Omgaan met gewone mensen

Zorg goed voor elkaar
Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview