Column Kees Rutten

De Utrechtse kompaskoers voor nu en straks

Beklemd in coronatijd en toch met optimisme in beweging. Nicoline Meijer schreef daarover mooi in haar column over Utrecht als toonbeeld van Veerkracht, Vernieuwing, Verbeelding en Verbinding.

Met positieve energie

Dan gaat het over stadgenoten die het fundament, de basis, van de stad vormen. In een van mijn columns beschreef ik ooit deze ‘doeners’. Mensen die met positieve energie in hun directe omgeving mooie dingen doen. Het afgelopen jaar mocht ik via Zoom of Teams veel doeners in de stad ontmoeten. Zij hielpen mij begrijpen waarom zij zó lang het goede doen. De stilte van corona gaf ruimte voor het gesprek: ‘waarom doe je dit voor anderen en de stad?’ En: ‘hoe komt het dat je dit al jaren doet en weet vol te houden?’.

Liefde en lef

De antwoorden die ik hoorde, zag ik later mooi verwoord in de Volkskrant van 23 april. Onze stadgenote Mascha Struijk werd in de stemming voor de Positivity Award van Big Improvement Day verkozen tot de meest positieve onbekende Nederlander. Zonder te klagen over alle problemen, maakt zij het verschil in de jeugdzorg. Door net even door te gaan waar anderen ophouden. Gestuurd door ‘liefde en lef’. Met focus zonder naïef te zijn. Met het gezicht naar buiten en naar jongeren, de rug gekeerd naar korte-termijn denken.

Lange adem en doorzettingsvermogen

Op de site van de gemeente kan je lezen wie om welke redenen dit jaar op 26 april een koninklijke onderscheiding mochten ontvangen. Het gaat opvallend vaak om stadgenoten die vele jaren en soms decennia lang hebben gedaan wat ze doen. Geen eendagsvliegen, maar optimistische maatschappelijke vrijwilligers die met ziel en zaligheid werken. Zij hebben allemaal een lange adem en doorzettingsvermogen. En de drive zich te verbinden met hun directe omgeving, sportvereniging of buurt. Zij maken vaak ook deel uit van maatschappelijke- en ondernemersorganisaties. Of ze werken ermee samen.

Elkaar begrijpen en verstaan.

Deze inzet ervaar ik bij diverse maatschappelijke initiatieven in onze stad. Als voorbeeld ‘Taal Doet Meer’. Het team onder leiding van Lineke Maat heeft een mooie missie. Zij wil ‘eraan bijdragen dat Utrechters elkaar begrijpen en verstaan’. Met meer dan 1000 Utrechtse vrijwilligers helpt Taal Doet Meer jonge en volwassen Utrechters met taligheid. Taal Doet Meer werkt in en vanuit de basis van de stad, zowel in buurten als in het Stadsnetwerk Gelijke Kansen. Zij verbindt zich met andere organisaties. Zie www.taaldoetmeer.nl. Echt de moeite waard en je kan meedoen!

Utrechtse lessen

Het zijn deze en vele andere stadgenoten en maatschappelijke organisaties die het essentiële  weefsel vormen van de stad. Zij tonen ons de Utrechtse kompaskoers voor nu en na de coronatijd. Een koers die met lef de rug toekeert naar bureaucratie, naar gestold wantrouwen en korte-termijnbeleid. Deze kompaskoers maakt ruimte voor ontmoeting, verbinding, begrijpen en verstaan.

Kees Rutten
Lid Utrecht Development Board

Kees Rutten

Onze kompaskoers]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Onze kompaskoers

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview