Column Niek Amelink

Rellen bleven uit dankzij betrokken initiatiefnemers

UtrechtDB-lid Jeroen Hermkens schreef twee weken geleden hier een rake column over levensgeluk in crisistijd. Voor Hermkens is ‘verbinding’ het toverwoord, zeker in Utrecht en zeker in crisistijd. De basis voor verbinding moet je al leggen voordat een crisis, zoals de pandemie, start. Net als op het voetbalveld: aan een doelpunt gaat altijd een mooie aanval vooraf. Je kunt niet scoren zonder voorbereiding. Verbinding, dat is het toverwoord, maar om het te realiseren is er een basis nodig. En dat is volgens mij: veiligheid en vertrouwen.

Een van de drie grote opgaven voor Utrecht is het terugdringen van de criminaliteit en het verbeteren van de veiligheid; onze burgemeester Sharon Dijksma benoemde het al vaker. Hoe maak je een stad veilig, zodat verbinding kan ontstaan?

Vandalisme

Kijkend naar de afgelopen weken zien we in Nederland veel onrust. Vandalisme in binnensteden en woonwijken en ook rondom voetbalwedstrijden ontstonden rellen. De reacties vanuit de voetballerij zijn vaak te gemakkelijk: het is een probleem van de maatschappij. Tegelijkertijd zie je de politiek hetzelfde doen: het is een probleem van het voetbal. Maar in Utrecht doen we het anders.

Daarom geen rellen in Utrecht

De Utrechtse Saber Benjah, bekend om zijn maatschappelijke betrokkenheid, liet op sociale media weten: ‘Ook in Utrecht werd er opgeroepen om te rellen, maar het bleef rustig. Hoe kan dat?’ Het bleef rustig omdat er actie werd ondernomen: ‘jongerenwerkers, maatschappelijk werkers, buurtvaders, buurtmoeders en wijkagenten [zijn] van tevoren in gesprek gegaan met jongeren. De wijk in, buurthuizen zijn beschikbaar gesteld en moskeeën die het onderwerp bespreekbaar maken’. Bovendien deelde Imam Abdeljalil, populair bij jongeren in Utrecht, een video waarin hij oproept om vreedzaam je stem te laten horen en niet te rellen.

Verbinding maken met fans

Ook bij FC Utrecht doen ze het anders. Voetbal is onderdeel van de maatschappij en FC Utrecht staat midden in die maatschappij. Dat maakt dat de voetballerij verantwoordelijkheid moet nemen. FC Utrecht durft zichzelf kwetsbaar op te stellen en vraagt om verbinding. Rondom de oproep om te gaan rellen in de stad postte Frans van Seumeren een tegenoproep waarin hij benadrukt dat we met elkaar Utrecht zijn, van onze stad houden en goed voor elkaar zorgen. Vanuit deze modus wordt er vanuit de club al jaren gewerkt aan verbinding met fans en sociale initiatieven in de stad.

Jongeren aangemoedigd

Zo zijn er tijdens wedstrijden van FC Utrecht altijd twee jongerenwerkers van Stichting JoU (Jongerenwerk Utrecht) en twee fancoaches actief op de tribunes. Niet alleen op wedstrijddagen maar ook daaromheen worden projecten, zoals U4U en het project Zij aan Zij, opgezet om jongeren perspectief te geven. Jongeren worden aangemoedigd om een betere versie van zichzelf te worden. In een veilige en motiverende omgeving helpt FC Utrecht jongeren verder in hun persoonlijke ontwikkeling. Ook via het platform ‘FC Utrecht Werkt’ helpen lokale ondernemers jongeren en fans bij het vinden van een baan, zodat ze actief onderdeel zijn van de maatschappij en iets zinvols kunnen toevoegen. Dit versterkt het gevoel van eigenwaarde.

Ook in Overvecht wordt keihard gewerkt

Kijkend naar de uitdagingen op het gebied van criminaliteit en veiligheid in Utrecht, kunnen we leren van dit soort initiatieven. Gelukkig is FC Utrecht lang niet de enige die hierin positief bijdraagt. Ook bijvoorbeeld in Overvecht wordt er keihard gewerkt. Succesvolle projecten als de Ontdekhal en Bouw is Wouw zijn daar voorbeelden van. De rode draad in al deze projecten is dat er een veilige omgeving gecreëerd wordt, mensen een betere versie van zichzelf kunnen worden en er altijd vanuit het hart gewerkt wordt. Dat is volgens mij de voorbereiding die nodig is voor échte verbinding.

Tijdens de crisis opgepakte lijn nu doorzetten

Het zou mooi zijn als wij de praktijklessen nog breder in de stad kunnen neerzetten. Samen met het onderwijs, lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen we jongeren vroegtijdig perspectief bieden, zodat zij zich onderdeel voelen van de stad en weten dat ze onmisbaar zijn. De crisissituatie rondom de rellen is geweldig opgepakt. Die lijn moeten we doorzetten. Vanuit de praktijk, veilig, verbindend en met de doelgroep samen.

Niek Amelink
Lid Utrecht Development Board

Rellen bleven uit dankzij betrokken initiatiefnemers ]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Rellen bleven uit dankzij betrokken initiatiefnemers

Utrecht
Tessa HagenTessa Hagen INTERVIEW

"Meer Utrechts debat in de stad"

Zoek succesformules voor goede stedelijke debatten. Daarvoor zijn een redactieteam, partners en sponsors nodig

> Lees het hele interview