Column Trude Maas
Ruimte voor lokaal verstand
Sinds een jaar leven we met de lockdown. Om ons te troosten heette hij ‘intelligent’. Goed wellicht voor het zelfbeeld, maar wat de clou eigenlijk was? Hebben we dan nu voor straf een ‘domme’ lockdown? Enfin, niet zo interessant misschien.
Wel interessant en belangrijk is dat we het herstel na de lockdown verstandig aanpakken.
Daarbij hoort tempo. Er komt heus een moment waarop we breed gevaccineerd zullen zijn. Een kind kan zien dat er dan een herstelperiode aanbreekt. Laten we dan klaar staan met een strak plan.
Herstelplannen in de maak?
Achter de schermen zijn Utrechtse ambtenaren, politici en sleutelfiguren in wijken vast al bezig met ‘hoe verder?’. We zouden dus eigenlijk allang iets moeten zien van herstelplannen. Waarom niet? Plannen maken geeft positieve energie, en daaraan hebben we zo langzamerhand allemaal flink behoefte.
Want niets houdt ons immers tegen om ons nu al voor te bereiden.
Tempo en lokaal verstand
Dus tempo maken is één. Daarop volgt: geef ruimte aan lokaal verstand. Tot nu toe golden in Nederland de meeste beperkende maatregelen algemeen: voor Texel en Maastricht hetzelfde. Geen ruimte voor lokale aanpak. Inmiddels komt er een heel klein muizengaatje in dat denken. Basisscholen hoeven niet allemaal dicht als er in Groningen of in Vlissingen een Covid-uitbraak zou zijn. Lokale maatregelen zijn voldoende. Maastricht en Utrecht kunnen dan dus fijn gewoon naar school blijven gaan.
Geen centrale taskforce
Kijk, dat is natuurlijk het begin van een intelligente manier van afschalen. Niet algemeen, niet overal hetzelfde. Ruimte voor lokaal verstand, en wegblijven van een centrale taskforce die lijnen uitzet voor het hele land. Doe dat ook niet voor heel Utrecht.
Goede voorbeelden van zelf nadenken wat lokaal werkt en wat niet zie we bij de aankomende experimenten in Utrecht met theaters en met voetbalstadions. Het einde van de botte bijl komt in zicht. En zo is er echt heel veel te doen.
Einde van botte bijl
Utrecht bleek goed in het voorkomen van onrust onder jongeren bij het ingaan van de avondklok. Dankzij heel hard werken achter de schermen, zoiets komt je immers niet aanwaaien. Er was natuurlijk de afgelopen jaren al veel werk gestoken in het creëren van een sterk ‘weefsel’ in de stad. Van wijkmanagers tot buurtvaders. Van kickboksen tot competities straatvoetbal. We konden nu zien hoe waardevol dat allemaal is.
Quick scan zo klaar
Reden om datzelfde trotse netwerk te betrekken bij de aanbrekende herstelfase. Wat hebben al die mensen juist nu nodig aan positieve impulsen? Zij weten als geen ander waar jongeren, kinderen en volwassenen inmiddels naar snakken. Zij kennen ze immers, ze spreken ze.
Hef ze op het schild en geef ze mogelijkheden.
Het zou een grote valkuil zijn om top-down de gebruikelijke ‘taskforce’ of zoiets aan het werk te zetten. Want dezelfde mensen die voorkwamen dat Utrecht ging rellen, weten heel goed wat de volgende stappen moeten zijn om het samen weer een beetje leuk te krijgen. Vraag hen dus om plannen te maken en de prioriteiten te noemen bij het herstel. Nu al. Zo maak je snel een quick scan, sla de vergaderfase maar over.
Maatwerk
Voor de opgelopen achterstanden in het onderwijs geldt hetzelfde. Werk per buurt, wijk of school aan een herstelplan. Want de werkvloer daar weet heel goed hoe het met bepaalde groepen leerlingen zit. In Noord vast anders dan in Oost.
Bied middelen aan teams van leerkrachten, geef ze vertrouwen om zelf hun plan te trekken. Vraag wat ze extra nodig hebben. Zorg dat die voorzieningen er komen. One size fits all bestaat niet. Maatwerk is juist nu de sleutel.
De Lockdown werkt(e) als een botte bijl. Laat de Opening-up straks vooral lokaal toegesneden zijn en dus intelligent!
Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board
"Constructief, maar wel kritisch"
De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.
> Lees het hele interview