Column Nicoline Meijer
Meer ruimte voor een talentenmaatschappij
De stad groeit, en tegelijkertijd wordt de fysieke ruimte krapper. Eerder publiceerden wij, de Utrecht Development Board, het verslag ‘Creativiteit schept ruimte in de stad’ naar aanleiding van onze bijeenkomst in RAUM op 21 november 2024. We hebben te maken met een ruimtelijke paradox die om creatieve oplossingen vraagt. Tenminste, als we de kwaliteit van (samen)leven in onze stad willen behouden.
Ruimte als creatief instrument om een samenleving vorm te geven waarin mensen kansen hebben om zich te ontwikkelen en een goed leven te leiden. Volgens de Griekse filosoof Aristoteles is de stad bij uitstek de plek waarin de mens zijn capaciteiten ten volle kan ontplooien en iets voor de gemeenschap kan betekenen. Samen maken we de stad en de samenleving en iedereen heeft daar een plek in.
Anders denken
Laten we die plek eens verder verkennen. Is deze plek voor iedereen gelijk? Kunnen alle inwoners van Utrecht – van jong tot oud – hun capaciteiten ten volle ontplooien en hebben zij ook de kansen om dit te doen? In ons verslag staan aanbevelingen om kansen te bieden aan (groepen van) mensen die nu geen plek hebben. Dat vraagt om anders denken.
Bijvoorbeeld door een mix van functies onder te brengen in maatschappelijk vastgoed. Een mooie mix van school, bibliotheek en gezondheidscentrum. Of ruimte te geven aan makers en creatievelingen in leegstaande panden. We leggen nieuwe verbindingen, stimuleren kruisbestuiving en maken ontmoetingen mogelijk. Bijkomend voordeel: we doorbreken de bubbels waar we ons graag in opsluiten. En wie weet ontdekken we iets nieuws als we een andere bril opzetten.
Een wereld te winnen
Een plek hebben en een goed leven kunnen leiden betekent ook kansen krijgen. En daar wringt de schoen. Het Nederlandse onderwijssysteem kenmerkt zich door een vroege selectie, gebaseerd op cognitieve talenten. Dit vertaalt zich naar de hiërarchische indeling van hoog- en laagopgeleid. Een ‘hogere’ opleiding geeft meer status. Door deze vroege selectie plaatsen we kinderen al op jonge leeftijd in hokjes en blijven de verschillen ook verder in de (school)loopbaan bestaan.
Zo is er verschil in studieduur (4 jaar vmbo, 5 jaar havo en 6 jaar vwo), in investering in activiteiten als schoolreisjes en ook na de middelbare school in ongelijke kansen voor sociale, persoonlijke en professionele ontwikkeling. Met als gevolg dat een deel van de leerlingen en studenten zich minder gewaardeerd voelt. Dus als we het hebben over ruimte voor iedereen om zich te ontwikkelen en een goed leven te leiden, dan is hier nog een wereld te winnen.
Van selectie- naar talentenmaatschappij
In Utrecht hebben de mbo-instellingen en de gemeente Utrecht de handschoen opgepakt. In oktober 2024 lanceerden zij de campagne ‘Van een selectie- naar een talentenmaatschappij’. Dit voorjaar bieden zij een position paper en een petitie in Den Haag aan. Iedereen heeft talenten en iedereen verdient het gezien, erkend en gewaardeerd te worden. Niet alleen cognitief talent als maatstaf voor succes, maar alle talenten – dus ook praktisch, sociaal of creatief talent.
We hebben alle talenten hard nodig. Laten we ruimte bieden aan kinderen en jongeren om hun talenten te ontwikkelen op de manier die het beste bij hen past en waar ze intrinsiek voor gemotiveerd zijn. Dan kunnen we al veel eerder beginnen met het samen maken van de stad en zijn er geen bubbels nodig.
Ruim denken
Creativiteit schept ruimte in de stad. Dit vraagt om anders denken. Ruimte in de stad draagt bij aan sociaal en cultureel kapitaal. Dit maakt de stad rijker. De talentenmaatschappij zorgt voor gelijkwaardige deelname. En daarmee aan een plek voor iedereen om de samenleving vorm te geven en een goed leven te leiden. Dit gunnen we iedereen.
Nicoline Meijer
Lid Utrecht Development Board
![Talentenmaatschappij Utrecht]](/assets/images/pasfotos/nicoline_meijer.jpg)


"De culturele sector is hechter geworden"
Quinten Peelen, directeur K. F. Hein Fonds, ziet na de Corona-verlamming de levenslust van de culturele sector in en om Utrecht opleven. “Ik denk dat we een tijd ingaan van experimenteren, nieuwe vormen. En delen, via open source of fysiek” zegt hij in ons interview bij vertrek uit de Utrecht Development Board. “Corona maakt dingen mogelijk die heel moeilijk leken”.