Column Niek Amelink

‘Unbox jezelf en Unbox een ander’

Soms lijkt het alsof alles positief en perfect moet zijn. We scrollen door eindeloze feeds vol glimlachende gezichten, maar achter die glimlach schuilt vaak iets anders. Een innerlijke strijd die velen niet zien. Wist je dat één op de vijf jongeren in Utrecht worstelt met mentale gezondheid? Grote kans dus dat je iemand in je omgeving hebt die zich niet goed voelt.

Kracht van kwetsbaarheid

In de week van Wereld Mentale Gezondheidsdag lanceren FC Utrecht en de gemeente Utrecht de campagne ‘Unbox jezelf en Unbox een ander’. Jongeren worden uitgenodigd om zichzelf ‘uit de doos’ te halen, zich open te stellen, eerlijk te zijn over wat er écht speelt. Het is oké om je kwetsbaar te voelen. Sterker nog, het is dapper, zoals sociaal werker en auteur Brené Brown overtuigend vertelt in haar boek De kracht van kwetsbaarheid (2012).

Daarom willen we jongeren en de mensen in hun omgeving stimuleren om open te zijn over hun gevoelsleven, juist als het even wat minder gaat. Steun elkaar, luister naar elkaar en probeer er voor elkaar te zijn.

Rolmodellen openen gesprek

Ik kan me voorstellen hoe moeilijk het is voor jongeren om uit te spreken dat je je verloren of ongelukkig voelt. Stress, angst, prestatiedruk, somberheid; dat zijn geen onderwerpen waar je makkelijk over praat. Maar dat moeten we veranderen.

Het gesprek openen is de eerste stap naar het vinden van hulp. Daarom zijn er deze week sessies op scholen en sportverenigingen waar jongeren samenkomen om over deze thema’s te praten. Niet alleen met elkaar, maar ook met rolmodellen zoals voetballers Edson Braafheid en Gianni Zuiverloon, die openhartig hun eigen verhaal delen. Want als zíj over hun complexe emoties kunnen praten, dan kunnen wij dat ook.

Sessies in stadion Galgenwaard

Tijdens onze eerste sessie op 10 oktober, de dag van de mentale gezondheid, ging FC Utrecht met ROC-studenten in gesprek in stadion Galgenwaard. Dit is geen eenmalige actie. Dit is het begin van iets groters. Elke maand zullen we blijven praten, luisteren en, hopelijk, het verschil maken.

Samen met de Play Mental Foundation willen we dat jongeren weten dat ze er niet alleen voor staan. Zoals trainer Ron Jans het treffend zegt: "We moeten voor elkaar zorgen. We kunnen dit alleen samen doen."
Dus, Utrecht: ‘Unbox jezelf en Unbox een ander’. Help jezelf en elkaar om open te zijn. Laten we luisteren, steunen en een stad creëren waar niemand bang hoeft te zijn om eerlijk te praten over hoe je je van binnen voelt, wat je bezighoudt en wat je nodig hebt.

Niek Amelink
Lid Utrecht Development Board

Unbox jezelf en Unbox een ander]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Unbox jezelf en Unbox een ander

 

Utrecht
Quinten PeelenQuinten Peelen INTERVIEW

"De culturele sector is hechter geworden"

Quinten Peelen, directeur K. F. Hein Fonds, ziet na de Corona-verlamming de levenslust van de culturele sector in en om Utrecht opleven. “Ik denk dat we een tijd ingaan van experimenteren, nieuwe vormen. En delen, via open source of fysiek” zegt hij in ons interview bij vertrek uit de Utrecht Development Board. “Corona maakt dingen mogelijk die heel moeilijk leken”.

> Lees het hele interview