Column Trude Maas

Utrecht samen maken

De Rekenkamer Utrecht vindt dat het beter kan. Tuurlijk, daar zijn ze voor. Geeft als verbeterpunt voor de gemeente bijvoorbeeld aan dat inwoners meer zicht moeten hebben op het gebruik van hun inbreng. Wat kan overgenomen worden van hun ideeën, wat niet, en waarom dan.
Logische vragen.
Op sommige punten gebeurt dat overigens wel al stukken beter dan ooit: na slim melden van zooi op straat zie je actie, en soms krijg je zelfs een persoonlijke reactie. Top!
Maar de ambitie ligt hoger, en daarop doelt de Rekenkamer natuurlijk: de grote projecten in de wijk. Van Maliebaan tot extra zebrapaden: voor inwoners lijken de wegen soms ondoorgrondelijk.

Woningen lekken warmte

Wat de Rekenkamer vorige week in haar Horen, Zien en Samen Door niet aan de orde stelt is onze eigen houding. Jammer, want daar zijn ook best een paar goede voornemens te maken. Beetje meer geduld, respect voor andere meningen en andere oplossingen. Ook begrijpen dat de stad geen flappentap is. We zijn zelf ook onderdeel van het proces.

En als je dan ook nog leest dat Utrecht heel veel huizen telt die voor de vogeltjes stoken, krijg je het even koud. Want wat zijn de plannen om daar snel iets aan te doen? Je zal maar in een huurhuis zitten met een huisbaas die klimaat-ontkenner is en dat ook wil blijven. Ook na het stoppen van de compensatie.
Misschien is dit dus wel het juiste moment voor een flinke impuls in de kwaliteit van onze huizen.
Hoe?

Snelle verbeteracties

Dan moet ik denken aan de stagiair die ooit in De Meern met ouderen ging praten over de kwaliteit van hun looproute naar het buurthuis.
Met een kaart in de hand kon hij noteren waar een stoepje onhandig was, waar het oversteken lastig, en hoe bankjes beter bruikbaar konden worden neergezet. Niet ingewikkeld, en het leidde tot snelle verbeteracties. Daar hoef je dus geen duur betaalde professional voor te zijn. Slim burgerschap is genoeg.

Energie per straatproject

Zulke acties hebben we nu veel nodig.
Hoe stimuleren dat de energiekwaliteit van onze huizen beter wordt? Misschien moet het wel per straat. Zelf plannen maken is ook belangrijk. En valt daar ook niet een mooie koppeling te maken naar de enorme populatie studenten in de stad? Niet omdat hun handjes en hoofden goedkoop zijn, maar juist omdat ze op die manier in de praktijk leren. Hoe je zo’n project aanpakt en tot een goed einde brengt. En hoe actief burgerschap werkt.
Er zijn in het stadskantoor regelingen bedacht, maar die bereiken meestal niet de mensen die ze het hardst nodig hebben. Daar moet gerichte actie op komen. Daar kunnen we elkaar bij helpen.

2023: Leren in de praktijk

Je hebt studenten uit alle types opleidingen nodig vermoedelijk. Kunnen leuke projecten worden! Je doet iets in de stad, je helpt mensen. En je krijgt ook nog je studiepunten.

Leren in de praktijk. Actief burgerschap. Ons onderwijssysteem is er nog niet echt op ingericht. Maar dat zou wel eens een mooi goed voornemen kunnen worden voor 2023!
Benieuwd hoe de Rekenkamer volgende keer ook die kant van Utrecht maken we samen in kaart brengt.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

Utrecht <em><strong>samen</strong></em> maken]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Utrecht samen maken

Utrecht
Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews