Column Lineke Maat
Wie geef jij vleugels?
Utrecht bestaat 900 jaar en dat vieren we met het thema ‘Stad zonder muren’. Er staan veel activiteiten op de planning. Met als rode draad ontmoeting, het liefst buiten je eigen bubbel. Want samen maken we Utrecht nog mooier. Bij het opzetten van activiteiten voor 900 jaar Utrecht hadden we niet voorzien dat er zoveel te ontmoeten viel in Utrecht buiten ons eigen netwerk.
Wie had gedacht dat zo’n grote groep Oekraïners een veilige plek zou zoeken in de stad? Nu zij in Utrecht zijn –en de komende tijd nog komen– staan we voor een mooie uitdaging ontmoetingen vorm te geven.
Enorme inzet
Dat Utrecht een sociale stad is, zagen we al tijdens de corona-lockdowns. Medewerkers van diverse bedrijven gingen samen koken voor eenzame ouderen. Vanuit het Stadsnetwerk Gelijke Kansen zetten honderden Utrechters zich in voor leerlingen die met thuisonderwijs niet geholpen konden worden door hun ouders. Ook voor laptops en andere materialen werd gezorgd.
Vrijwilligers weer paraat
Nu een grote groep Oekraïners naar Nederland komt, ben ik opnieuw trots op Utrecht. Weer laat de gemeente snel van zich horen en zij zorgt voor extra opvangplekken. Vele Utrechters sluiten zich aan om Oekraïense vluchtelingen een warm welkom te bieden. Wat mooi om te zien dat DHSC en Wesley Sneijder voetballen voor de Oekraïense vluchtelingen in Utrecht, dat vrijwilligers van Welkom in Utrecht paraat staan en zo zijn er nog veel meer initiatieven.
Iedereen kan bijdragen
Het mooie is, iedere Utrechter kan bijdragen aan een sociaal Utrecht. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Ook als je weinig tijd hebt, of alleen zo af en toe. In je vrije tijd of ook samen met je collega’s. Adopteer bijvoorbeeld met een groep collega’s een voorleesuurtje in een bibliotheek. Medewerkers van het Opleidingsinstituut ICM opleidingen & trainingen, advocatenkantoor Wijn & Stael en consultancybureau @Samhoud gingen je voor. Zij zorgen zelf voor een rooster en krijgen waar nodig ondersteuning van de Bibliotheek Utrecht en Taal Doet Meer, die samen onlangs het initiatief namen voor het Utrechts Leesoffensief.
Zie ook de medewerkers van allerlei bedrijven die zich inzetten bij JINC en bliksemstages en sollicitatietrainingen geven. En de studenten van MOVE, die kinderen helpen hun talenten te ontwikkelen.
‘Dat gaf me vleugels’
Ongeveer de helft van de Oekraïense vluchtelingen zijn kinderen en jongeren. Wat zou het mooi zijn als we met elkaar werken aan de kansen van deze kinderen en hen positieve aandacht geven. Het maakt niet uit of hun toekomst in Nederland ligt of elders. Uit onderzoek blijkt dat alleen al het feit dat jongeren aandacht krijgen en mensen in hun omgeving hebben die in hen geloven, bijdraagt aan toekomstkansen. Ik herinner me een leerling die gekoppeld was aan een vrijwillige mentor via Taal Doet Meer. Ze vertelde vol trots: ‘Mijn mentor geloofde in mij, voordat ik het zelf deed. Dat gaf me vleugels’. Iedereen kan bijdragen. En het mooie is, je wordt er zelf ook gelukkiger van.
Nét het verschil maken
Natuurlijk, met alleen positieve aandacht komen we er niet. We hebben veel leerkrachten nodig en soms professionele jeugdzorg. Maar zij kunnen het niet in hun eentje. Vaak kun je als vrijwilliger nét het verschil maken: door je netwerk open te stellen, een brugfunctie te vervullen, of gewoon elke week even iets leuks te gaan doen. Zowel jongeren die hier al langer wonen als nieuwkomers verdienen deze aandacht.
Dus: wie geef jij vleugels? Kijk eens op: Informatie voor vrijwilligers - Stadsnetwerk Gelijke Kansen
Lineke Maat
Lid Utrecht Development Board
"Meer Utrechts debat in de stad"
Zoek succesformules voor goede stedelijke debatten. Daarvoor zijn een redactieteam, partners en sponsors nodig
> Lees het hele interview