Column

De techniek roept, ook in Utrecht 

Door Trude Maas

Allemaal bewonderen we de robot die het gras maait. We gebruiken appjes om te weten hoe laat de bus gaat, en of er nog wat op de bankrekening staat.
Dat een auto nog zelden voor een reparatie naar de garage moet, vinden we inmiddels heel gewoon.

Verscholen in apparaten

Hoe vaak denken we na over techniek? We gebruiken gedachteloos wat ons in de schoot wordt geworpen. Terwijl die techniek toch ontwikkeld en onderhouden moet worden. De technici zitten verscholen in al onze handige apparaten.
Daar staan we niet bij stil. Ook niet als we trots zien hoe het UMC Utrecht prijzen krijgt voor spectaculaire en ingewikkelde behandelmethodes, die alleen mogelijk waren dankzij knappe technici. Zij ondersteunen het werk van de artsen.

Bol van techniek en software

Als je erover nadenkt, draaien in onze stad talloze sectoren die bol staan van techniek en software.
In het UMC Utrecht werken heel wat ingenieurs. De financiële sector is niets zonder slimme software. En wat te denken van bedrijven als ProRail en NS. Bovendien moeten onze huizen behoorlijk worden aangepakt als we de ambitie waarmaken om fors minder energie te gebruiken. Werk zat voor goede installateurs.
Eigenlijk speelt techniek bij vrijwel alle grote en kleine werkgevers in deze stad een belangrijke rol.

Bouwen aan Tech Campus

Daarom is het niet gek dat ROC Midden Nederland een Tech Campus aan het inrichten is. Nu eens niet in Utrecht-oost, maar in Nieuwegein.
De aanpak is origineel, studenten gaan namelijk zelf meebouwen. Leuk. En prima dat er zoveel aandacht is voor opleidingen die leiden tot goede banen. Stageplaatsen vinden kan geen probleem zijn, want alle werkgevers kreunen om goed personeel.

Baan zonder diploma

Misschien krijgen we dan wel weer het omgekeerde probleem: dat werkgevers mensen al aannemen voordat ze hun diploma hebben. Verleidelijk. Stoppen met studeren en meteen geld verdienen. Leuk voor de korte termijn. Voor de lange termijn snijd je dan natuurlijk in eigen vlees. Dan laat die werkgever zich meestal niet meer horen. Dan is het ineens je eigen probleem. Dat deed zich al eens voor in de ICT, het leergeld is dus al betaald.

Mbo'er met talent

Technici zijn er in soorten en maten. Het is dus te hopen dat de opleidingen in Utrecht goed aansluiten op elkaar. Dat een mbo'er met talent gemakkelijk kan doorstromen naar het hbo of ander hoger onderwijs. Meteen, of bijvoorbeeld na een paar jaar werken.

Werkgeverswensen

De onderwijsinstellingen zijn daar nu nog niet echt op toegesneden. Een mooie uitdaging voor de komende jaren. Goed ook als werkgevers zich daar hard voor kunnen maken, zij hebben immers belang bij goed geschoolde mensen.

In de schoolbanken

Al doende kunnen er dan ook varianten ontstaan voor permanente scholing. Want tussen je 22e en je 67e zal er vast wel wat aan je vak veranderen toch? Er zullen zaken zijn die je niet en passant bij een baas opsteekt, maar waarvoor je toch echt weer even in de schoolbankjes moet. Dat weet de zzp'er net zo goed als de medewerker met een vast contract.

Leven-lang-leren

Over dat "leven-lang-leren" wordt veel gepraat. Meestal blijft het helaas daarbij.
Ruimte te over dus voor een ambitieuze en praktische Utrechtse Onderwijs Agenda. Voor techniek, maar ook voor andere vakken. Inclusief het o zo belangrijke taalonderwijs.
Wie pakt die handschoen op?

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

De techniek roept, ook in Utrecht]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » De techniek roept, ook in Utrecht

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview