Column Anko van Hoepen
School, bieb en gezondheidscentrum: mixen maar!
Onze mooie stad groeit, daarover is al veel gezegd en geschreven. Groei biedt natuurlijk talloze kansen, met bijbehorende uitdagingen.
Dat geldt ook voor het onderwijs: zien we de groei terug in meer leerlingen? In welke (nieuwe) wijken gebeurt dat? Zijn er voldoende leraren om al deze kinderen les te geven? Hebben we genoeg ruimte in onze gebouwen?
Met die schoolgebouwen is iets bijzonders aan de hand. Als we alle vierkante meters van de basisscholen in onze stad optellen, zien we heel veel leegstand. Genoeg plek dus om die groei op te kunnen vangen, zou je zeggen.
School dichtbij huis
Maar gelukkig hebben we in onze stad de goede gewoonte om onderwijs zo thuisnabij mogelijk te organiseren: de basisschool om de hoek! Onderzoek laat zien dat (toekomstige) ouders dit het allerbelangrijkste vinden bij het kiezen van een school: die moet ‘dichtbij zijn’. Kinderen kunnen elkaar dan buiten school ontmoeten in de eigen buurt. Halen en brengen is bovendien gemakkelijk, lopend of op de fiets.
Zorgvuldig met ruimte
Utrecht zal vooral groeien in nieuwe wijken of in wijken waar nog groeimogelijkheden zijn. Maar daar zijn de lege schoollokalen nou juist niet te vinden. Richt je er dan maar een nieuwe school op? Nee. Gelukkig kijken we in Utrecht steeds meer naar bijvoorbeeld het verplaatsen van scholen. Want we moeten zorgvuldig omgaan met de schaarse ruimte in de stad.
Benut lege schoolruimtes
We zullen ook goed moeten kijken naar scholen met leegstand in wijken met geen of nauwelijks leerlingengroei. Enerzijds zoeken talloze organisaties ruimte, anderzijds zwemmen sommige scholen in teveel vierkante meters. Laten we die twee vooral ‘matchen’! Daarom waren we als Utrechtse onderwijsorganisaties zo blij met de motie ‘Mixen Maar’ uit 2022. Daarin werd het college van B&W opgeroepen om functies te mengen in het maatschappelijk vastgoed, te beginnen bij het onderwijs.
Tekort aan maatschappelijk vastgoed
Je kunt denken aan bekende voorbeelden als het onderbrengen van de bibliotheek in scholen. Maar ook zou bijvoorbeeld een gezondheidscentrum een plek kunnen krijgen in een schoolgebouw. Dergelijke dienstverlenende maatschappelijke ondernemingen zoeken
soms al lange tijd naar ruimte in de buurt. Zorgverleners en hun patiënten voelen aan den lijve het tekort aan maatschappelijk vastgoed in Utrecht.
Mixen maar!
Een motie aannemen is één, maar uitvoering geven is twee. Daar is het nu echt de tijd voor. De gemeente Utrecht schrijft op dit moment een Integraal Huisvestingsplan Onderwijs voor de komende 16 jaar. Wat mij betreft: laten we dat dan echt integraal doen….een Maatschappelijk Vastgoedplan dus. Het is tijd om te mengen. Mixen maar!
Anko van Hoepen
Lid Utrecht Development Board
Home » Columns » School, bieb en gezondheidscentrum: mixen maar!
"Constructief, maar wel kritisch"
De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.
> Lees het hele interview