Column Niek Amelink

Topsport voor iedereen

In Utrecht moet iedereen kunnen sporten. Beweging stimuleert onze fysieke gezondheid en werkt als uitlaatklep voor stress en emotie. Het is daarom terecht dat de gemeente streeft naar sport voor iedereen. Maar dat beleid hoeft niet ten koste te gaan van topsport. Veel lokale politici trekken een harde grens tussen breedtesport en topsport. Dat is onterecht: topsport en breedtesport horen bij elkaar. We moeten ze verbinden. Utrecht maken we samen.

Talentontwikkeling

Op 14 oktober vond het Politiek Sportcafé plaats. Diverse raadsleden lieten die avond weten dat zij ‘meer kinderen laten sporten en bewegen’ belangrijker vinden dan ‘talentontwikkeling’ en topsport. Dit standpunt lijkt op het eerste gezicht sympathiek, maar steunt op een verkeerde aanname. Talentontwikkeling, zo suggereert de lokale politiek, staat breedtesport in de weg. Terwijl het tegendeel waar is: talentontwikkeling kan juist een stimulans zijn voor sport in brede zin.

Maatschappelijke waarde

Utrecht is de stad van verbinding. Dat zou ook voor onze sportdoelstellingen moeten gelden. Topsport kan een veel grotere rol spelen in het bestrijden van maatschappelijke problemen zoals slechte voeding, overgewicht en belangrijke thema’s als diversiteit en laaggeletterdheid.

Kinderen drinken meer water als ze topsporters het ook zien doen. Taboes zoals homoseksualiteit en depressie worden doorbroken als topsporters het gesprek erover aangaan. En het belangrijkste: topsporters stimuleren om te gaan bewegen. 

Scholen besteden nog nauwelijks aandacht aan beweegonderwijs. Ook daar kunnen we als stad aan werken in samenwerking met topsporters.

Tour de France

De allermooiste opening van de Tour de France was in Utrecht. Een wielerwedstrijd die in de kern voor maar honderdtwintig topsportfietsers is bedoeld, resulteerde in een landelijk evenement waar bijna een miljoen bezoekers op afkwamen.

De Tour was meer dan wielerwedstrijd. Door een breed maatschappelijk (fiets)programma werden duizenden kinderen en bewoners bereikt. Inclusieve topsport staat voor precies die ambiance, voor samen winnen, voor impact en een trots stadsgevoel.

Utrechtse rolmodellen

In Utrecht Oost bouwen we aan Sportcampus Traiectum. De samenwerking tussen vijf sportverenigingen leidde tot een unieke plek waar breedtesport en topsport samengaan. Er lopen professionals rond. Jurriaan Wouters sport bij Hellas en werd tweemaal Nederlands kampioen speerwerpen. Sam Jutte zwemt bij UZSC en komt uit voor Jong Oranje. Malou Pheninckx hockeyt bij Kampong en werd wereldkampioen met het Nederlandse damesteam.

Dit zijn Utrechtse sporticonen die andere sporters inspireren. Vaak werken of studeren zij naast hun intensieve sportcarrière. Ze laten zien dat talentontwikkeling keihard werken is en dat daar de juiste faciliteiten voor nodig zijn.

Inclusieve topsport zie je dagelijks op Traiectum. Nadat Jurriaan Wouters Nederlands kampioen speerwerpen werd, gaf hij twee dagen later training aan de jongste jeugd. Honderden kinderen met motorische problemen vinden de weg naar Hellas voor atletiektrainingen. Een mooi voorbeeld van inclusieve topsport.

Topsportpodium

Niet iedereen heeft het talent of de wens om topsporter te worden, en dat hoeft ook niet. Net zoals niet iedere muzikant in TivoliVredenburg eindigt, zo hoeft ook niet iedere voetballer te streven naar de Galgenwaard. Het gaat erom dat topsporters in onze stad aanwezig zijn, zodat ze anderen inspireren om te blijven dromen en hen motiveren om het beste uit zichzelf te halen.

Zien sporten, doet sporten. Daarom hebben we podia nodig waarop onze sporttalenten zichtbaar zijn en een publiek dat ze kan aanmoedigen.

Utrecht sportstad

Samen de beste worden. Dat is de inclusieve mindset die topsport en breedtesport kenmerkt. Door beide aan elkaar te verbinden, kunnen we van Utrecht een actieve, gezonde en sportende stad maken.

Hoe geven we Utrecht de beste sportfaciliteiten? Hoe zorgen we voor kwalitatief sportonderwijs? Hoe worden we dé sportstad van Nederland, voor iedereen? Laten we daarover in gesprek gaan bij het volgende Politiek Sportcafé of kom langs op Traiectum!

Niek Amelink
Lid Utrecht Development Board

Topsport voor iedereen]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Topsport voor iedereen

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview