Urban Sports in alle wijken

  • "Ga naar je doelgroep toe" Zoals PM Dance doet en Taekwondo Kanaleneiland. "Praat met jongeren. Wat is hun budget, wat willen ze?'
  • Pleintjes en stoepen zijn belangrijk. Niet alles hoeft op een groen sportveld met doelpalen.
  • Elke Utrechtse wijk moet een skate-baan of een BMX-baantje krijgen, toegankelijk voor alles op wieltjes. Je kent de ander niet en toch leer je elkaar de mooie trucjes. Dat verbindt.
  • Groot is niet altijd beter. Kleine skatevoorzieningen op vele plekken noden tot bewegen.
  • Ontdek de kracht van gametoernooien: zitten afwisselen met lopen en rennen.
  • Koppel niet teveel aan school. Want als je er op school niet bij hoort, en in de sport op straat wel, maak je toch vrienden.

 

Op 5 maart verzamelde de Utrecht Development Board in Krachtstation Kanaleneiland meningen over het ongeorganiseerd sporten en bewegen. Samengevat als 'urban sports': BMX'en, taekwondo, skaten, dance, 3x3 basketbal. "Mensen die niet officieel sporten. Maar wel lekker bezig zijn" in de woorden van Maoudi Diallo, woordvoerster van Fighting for Power, Kanaleneiland.

Onderzoek

Belangrijke aanbeveling die discussieleider Steven de Waal samenvatte: Er moeten in Utrecht meer faciliteiten komen, maar het plannen ervan is lastig omdat het om ongeorganiseerde activiteiten gaat. Het grote onderzoek dat Petra Pluimers van DancePM doet in opdracht van de gemeente Utrecht de komende maanden zou enig inzicht kunnen geven.

Buurtsportcoaches (van koepel SportUtrecht) en verenigingen zoeken contact met individuele sporters. Zoals Hans Galesloot van worstelvereniging De Halter zegt: "Wij gaan ook lopen met ouderen. Onze ruimtes zetten we overdag open voor de buurt. Geef ze de sleutels. Resultaat kan wel zijn, zoals bij ons, dat de fitnessruimte ineens is zwart geverfd."

Wel of niet met scholen

Of samenwerking met scholen werkt? De meningen verschillen. De ervaren Amsterdamse skater Stan Postmus zag dat op niets uitlopen. Wel goed werkt het combineren van de school-speelplaats met een skatebaan: "Bij het Amsterdamse Oosterpark is het schoolplein een skatebaan."

Urbank

Cor Jansen en Petra Pluimers vormen tijdens het debat een ad-hoc team; ze bedenken dat in de stad 'Urbankjes' moeten komen, te ontwerpen door studenten van de HKU. "Banken waarop de een kan zitten, en de ander oefeningen kan doen". Handig en voordelig, zeggen ze, want dan hoeven er geen aparte toestellen te komen voor het zo populaire calisthenics. Trainen in de buitenlucht met alleen je eigen lichaamsgewicht.

De brainstorm hoort bij de UtrechtDB-zoektocht naar gezond stedelijk leven. En wat gemeente en burgers kunnen en moeten bijdragen om één stad te vormen. Eerdere discussie ging over georganiseerde sport. Tot slot, in mei, speuren we naar kansen voor het gewone lopen.

 

 

 

Urban Sports in alle wijken]



»

Urban sports

UtrechtDB-discussie over urban sports, maart 2019 in Krachtstation Kanaleneiland. Staand: Steven de Waal, discussieleider. Vlnr Maoudi Diallo, Bas Kwaaitaal, Mark Aarts, Stan Postmus, Max Hartveld.

Utrecht
Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews